Apartmani - Perinić

Tel.:
++385/51/543 051

GSM:
++385/98/177 6719
++385/98/626 057
++385/98/904 7466

 

Vrsi

Mjesto Vrsi nadaleko poznato po svojim pomorcima nalazi se na malom poluotoku na krajnjem sjeverozapadnom dijelu sjeverne Dalmacije, oko 20-ak km udaljeno od Zadra.

Mjesto je dobilo ime prema svome smještaju na vrhu, pa je iz toga proizašlo ime Vrsi što je množina od vrh (vrhovi ili vrsi).Današnje mjesto Vrsi ima površinu nešto veću od 2467 ha i oko 1700 stalno naseljenih stanovnika.

Jedno od najvećih bogatstava kojim je priroda obdarila Vrsi je prekrasna i razvedena obala duga preko 30 km, koja obiluje prirodnim uvalama i plažama.

Mjestu Vrsi pripadaju i dva otočića Mišjak i Zečevo. Zečevo ima svoju posebnost u tome što za vrijeme plime poplavi njegov niski spoj sa kopnom koji se naziva Prizda i tako ga plima čini otokom, a oseka poluotokom.

Pored stare jezgre mjesta u Vrsima se još izdvajaju i predjeli Vrsi-Mulo i Vrsi-Zukve. Njihov smještaj uz obalu Ninskog zaljeva ih već godinama čini oazama turizma u Vrsima.

Predio Vrsi-Mulo smješten uz obalni pojas Ninskog zaljeva na koji se nastavlja vikend naselje Vrsi-Zukve su oaze turizma u Vrsima.

U pisanim izvorima Vrsi se prvi put spominju 1387. godine nakon čega je selo spaljeno i do temelja porušeno u 16. i prvoj polovici 17. stoljeća.

Zahvaljujući prirodnim i klimatskim pogodnostima teritorij sela Vrsi je naseljen više od 10 000 godina o čemu svjedoče brojni arheološki ostatci iz te davne prošlosti.
Hrvati su se na teritorij sela doselili još u  7. stoljeću nakon Krista i tu na antičkim i rimskim ostatcima izgradili srednjovjekovna naselja Jasenovo, Vrsi, Sv.Toma i Seline. O postojanju tih naselja svjedoče i neka prezimena koja se spominju u izvorima, a nastavila su živjeti u Vrsima i nakon povlačenja Turaka.

S ponosom ćemo spomenuti i lozu Barakovića koji su živjeli u Selinama . Na tom području je i naš poznati pjesnik Juraj Baraković imao posjed 1586. godine te se vjerojatno upravo po toj lozi spomenuto područje i danas naziva Barakovci.

U mletačko- turskim ratovima u 16. i 17. stoljeću ta 4 naselja: Jasenovo, Vrsi, Sv. Toma i Seline su razorena i opustjela, a iz njih je nastalo jedinstveno selo Vrsi.
Većina se stanovništva nakon povlačenja Turaka  u Vrsi doselila sa područja Kotara, Bukovice i Like. Prvi podatak o broju stanovnika je zabilježen 1603. godine i tada su Vrsi imale 100 žitelja. Kroz godine broj stanovnika je u uzlaznoj putanji i danas u Vrsima živi 38 prezimena ili rodova.
Činjenicu da su Vrsi nastale iz četiri naselja, potvrđuju i crkvice koje i danas postoje na područjima tih nekadašnjih naselja. Danas se naše mjesto ponosi  svojim crkvicama koje čine našu kulturnu baštinu.

Sv. Toma

Crkva Sv. Tome nalazila se u istoimenom srednjovjekovnom  naselju koje je vjerojatno po crkvi i dobilo ime.
Crkvica potječe iz 13. stoljeća , a izgrađena je u obliku trolista. O njenom postojanju nam svjedoče temelji koji su otkopani i uređeni 1961. godine. Nalazi se oko 1 km istočno od mjesta, na putu prema Poljicima. Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti na tim temeljima obnoviti crkvicu u njenom izvornom obliku.

Sv. Jakov

Crkva Sv. Jakova se nalazi na području srednjovjekovnog naselja Seline ili Zloušane.Jednobrodna crkvica potječe s kraja 11. i početka 12. stoljeća. Oko nje je otkriveno i mnogo srednjovjekovnih grobova (124) jer su se oko crkava pokopavali pokojnici. Crkva je u potpunosti obnovljenja te se u njoj tokom sezone, nedjeljom navečer održavaju svete mise.

Sv. Lovre

Jednobrodna romanička crkvica Sv. Lovre iz 13. stoljeća služila je za obredne svrhe stanovništvu nekadašnjeg naselja Jasenovo. Danas su od nje nažalost ostale samo zidine. Svim mještanima je velika želja obnoviti i ovu crkvicu. Zanimljivo je da jedino oko ove crkvice nisu pronađeni grobovi. Razlog tomu pronalazimo u postojanju još jedne crkvice koja je bila u funkciji naselja Jasenovo, crkvici Sv. Mihovila.

Sv. Mihovil

Kao što smo već naveli i ova crkvica iz 10. stoljeća  je služila za obredne svrhe vjernika u naselju Jasenovo, te su se oko nje pokapali mještani do i nakon izgradnje crkve Sv. Lovre. Nalazila se južnije od samog naselja Jasenovo, u starom vrškom groblju. Prilikom proširenja groblja i izgradnje njegovih zidina 1951. godine crkva je nažalost srušena, a njeni temelji su danas zatrpani.

Sv. Mihovil – župna crkva

U središtu današnjeg sela smještena je župna crkva Sv. Mihovila, zaštitnika sela čiji se blagdan slavi 29. rujna. Jednobrodna župna crkva je izgrađena krajem 17. i početkom 18. stoljeća.
Prilikom blagdana Sv. Mihovila iz župne crkve kreće svečana procesija kroz mjesto noseći kip našega zaštitnika. Sagrađena je na ruševinama stare crkve koja je bila razorena u vrijeme ratova sa Turcima.

Crkva Gospe od Jasenova

Crkva je sagrađena na spomen Gospina ukazanja udovici Jeleni Grubišić 21.04.1516. godine. Temeljito je obnovljena 1983. godine kad je sagrađen i novi zvonik sa 1 zvonom.

Crkva Gospe od Zečeva

Ova crkvica se nalazi na otočiću Zečevo, a u pisanim izvorima se spominje od 1335. godine. Pored same crkvice nalazio se i samostan pustinjaka, koji je kao crkvica bio porušen u turskim prodorima. Gospin kip je prenešen u Nin. Svake godine se Gospa brodicom prenosi iz Nina u crkvu na Zečevu, praćena povorkom vjernika koji je prate brodicama. Gospino ukazanje se slavi 5. svibnja, a na otočič se hodočasti i 5. kolovoza. Za sve vjernike to je jedinstven događaj.

Kapelica

2007. godine u centru Vrsi je izgrađena i posvećena kapelica. Kapelica je podignuta na istome mjestu gdje je prema predaji postojala još 1919. godine.
Koliko kapelica znači našim mještanima, dovoljno govori cvijeće koje se svakodnevno donosi u čast Bogorodici, Sv. Anti i Sv. Mihovilu čiji se kip i slike nalaze u kapelici.

Tekst i slike preuzeti sa službenih stranica Općine Vrsi

 

 

 

Izleti
N. P. Krka
N. P. Kornati
N. P. Plitvička jezera
N. P. Paklenica
Grad Zadar
Grad Nin
Grad Biograd
Vransko jezero